Dodatkom do żywności przypisuje się wiele negatywnych cech, które powodują, że konsument szybko zniechęca się na samą myśl zakupu produktu nafaszerowanego szeregiem nieznanych mu substancji. Okazuje się, że w dzisiejszych czasach produkcja żywności bez zastosowania substancji dodatkowych jest prawie niemożliwa. Muszą one być jednak zastosowane w dopuszczalnych dawkach, nieszkodliwych dla zdrowia człowieka, na jakie zezwalają przepisy. Jak się okazuje, wszystko zależy od producentów żywności, którzy muszą przestrzegać dopuszczalnych poziomów substancji dodatkowych oraz od instytucji je kontrolujących i egzekwujących prawidłowe ich stosowanie.

Kontrowersyjne bezpieczeństwo

Tak zwane dodatki „E” mogą występować w formie naturalnej, tj. wyprodukowane z naturalnych składników, jak też w formie syntetycznej, tj. wytworzone w wyniku reakcji chemicznej, procesu mikrobiologicznego lub enzymatycznego.

Choć wszystkie dodatki stosowane w dopuszczalnych dawkach uznaje się za bezpieczne dla zdrowia, to jednak jest wiele kontrowersji na temat niektórych z nich. Spożywane w nadmiarze, a także przez dzieci i osoby cierpiące na niektóre schorzenia, mogą łatwo wywołać szereg niepożądanych reakcji, a nawet bardzo zaszkodzić.

Jak się okazuje, niemal w każdym pakowanym produkcie żywnościowym znajduje się skomplikowana lista środków konserwujących, barwników, emulgatorów czy substancji poprawiających smak.

„Spożywcza arytmetyka”

Nasuwa się zasadnicze pytanie – jak poruszać się w temacie dodatków „E”
mając przed oczami niezrozumiałe nazwy składników lub też jedynie literę i same cyfry? Pamiętajmy, że zawartość składników na etykietach podawana jest malejąco, tak więc na pierwszym miejscu występuje ten składnik, którego jest w produkcie najwięcej.

Dla dodatków zastosowano dość proste reguły. Barwniki oznacza się wartościami od 100 do 180. Tak zwane „dwusetki” zarezerwowane są na środki konserwujące oraz regulatory kwasowości. Wartości w granicach od 300 do 399 określają przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. 400 i powyżej to zagęstniki, substancje żelujące, emulgatory i stabilizatory. Wartości 500-599 przypadają na substancje spulchniające, regulatory kwasowości, nośniki (wypełniacze), natomiast 600-699 to substancje wzmacniające smak i zapach. Substancje nabłyszczające, tj. woski, słodziki oraz gazy używane podczas pakowania opisywane są oznaczeniami z przedziału 900-999.

Dalszy ciąg materiału tutaj: https://weselnykamerzysta.pl/jak-sie-nie-otruc-w-supermarkecie-cz-2/

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
  • Rodzaje odżywek białkowych

    Wielu mężczyzn, którzy pragną rozbudować swoją masę mięśniową, stosuje popularne odżywki b…
  • Czarne tatuaże

    Ostatnio pojawiło się wiele doniesień medialnych na temat czarnych tatuaży i ich widoczneg…
  • Czy napój izotoniczny mogą pić dzieci

    Napoje izotoniczne mają za zadanie uzupełnić minerały, węglowodany, witaminy oraz deficyty…
Załaduj więcej Dla aktywnych

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Rodzaje odżywek białkowych

Wielu mężczyzn, którzy pragną rozbudować swoją masę mięśniową, stosuje popularne odżywki b…