Taka liczba posiłków gwarantuje wzrost tempa przemiany materii (m.in. efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej) oraz dobre warunki do rozbudowy mięśni.
Rodzaje białek
Podstawowym składnikiem białek są aminokwasy. Białko po spożyciu ulega pod wpływem enzymów trawiennych rozkładowi na aminokwasy, które są następnie wchłanianie w układzie pokarmowym, Wyróżniamy dwie grupy aminokwasów: egzogenne i endogenne.
Zapotrzebowanie na białko
Zgodnie z normami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek potrzebuje na dobę od 0,5 do 1 grama białka na 1 kg masy ciała W przypadku rozbudowy masy mięśniowej zapotrzebowanie to wzrasta do 2, a nawet do 3 g na 1 kg masy ciała zależnie od typu budowy ciała.
Aminokwasy egzogenne (niezbędne) – organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego musi je przyswajać z pożywienia. Ten typ aminokwasów jest kluczowy w procesach anabolicznych, zachodzących po spożyciu białka.
Jest 10 aminokwasów egzogennych: arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan oraz walina. Arginina oraz histydyna, to aminokwasy względnie egzogenne ponieważ są wytwarzane w ilości wystarczającej dla człowieka dorosłego, ale zbyt małej dla organizmu, który się rozwija.
Aminokwasy endogenne (nie niezbędne) – organizm potrafi sam je syntetyzować. Ich obecność w pożywieniu jest wskazana, ale nie jest konieczna. Nie mają one większego wpływu na anabolizm mięśniowy. Jest 10 aminokwasów endogennych: alanina, asparagina, cysteina, glicyna, glutamina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna oraz tyrozyna
Są jeszcze tzw inne aminokwasy których nie zalicza się do żadnej z powyższych dwóch grup. Należą do nich: cystyna, cytrulina, homseryna, hydroksylizyna, hydroksyprolina, karnityna, kwas gamma-aminomasłowy, ornityna oraz tauryna
Dobowe zapotrzebowanie na białko należy podzielić na 5 lub 6 równych porcji. Organizm jednorazowo nie jest w stanie przyswoić więcej białka niż 30 gram.
Im sportowiec ma większą masę liniową tym większe jest zapotrzebowanie na białko
SPIS TREŚCI