Procesy anaboliczne i kataboliczne

U osoby zdrowej i aktywnej fizycznie katabolizm (rozpad białek) jest na poziomie 300 gram dziennie. 80% rozłożonych w wyniku rozpadu białek zostaje ponownie wykorzystana w celach anabolicznych, a 20% ulega nieodwracalnej destrukcji i tą ilość należy uzupełnić białkami, które trzeba dostarczyć w posiłkach.

Z reguły mamy do czynienia z zerowym bilansem białkowym, ale np. u nastolatków bilans taki jest dodatni (anabolizm przewyższa katabolizm) i dlatego w tym okresie życia notuje się zwiększony przyrost masy mięśniowej.

Z kolei u osób starszych zaczyna dominować ujemny bilans (procesy anaboliczne są słabsze niż procesy kataboliczne) następuje stopniowa utrata masy mięśniowej.

Znaczące ograniczenie spożywanych kalorii powoduje szybką utratę masy mięśniowej – proces ten jest silniejszy niż utrata tkanki tłuszczowej. Innymi słowy w trakcie ograniczania spożywanych kalorii bardziej ubędzie nam masy mięśniowej niż tkanki tłuszczowej. Lepiej więc spalać tkankę tłuszczową za pomocą wysiłku fizycznego, szczególnie trwającego długo i o niedużej intensywności.

Dopiero po wyczerpaniu zapasów glikogenu w mięśniach organizm zaczyna traktować tkankę tłuszczową jako źródło energii.

Posiłek potreningowy

W wyniku wysiłku fizycznego (trening) zapasy energii czyli glikogenu w mięśniach i wątrobie ulegają silnemu uszczupleniu. Trzeba je odbudować dostarczając organizmowi odpowiednią liczbę kalorii (najlepiej w postaci węglowodanów prostych).

Istotne jest też dostarczenie do organizmu białka w ilości 20-30 g (w wyniku procesów katabolicznych następuje utrata białek, które muszą być dostarczone do organizmu częściowo z zewnątrz).

SKŁAD MIĘŚNI SZKIELETOWYCH

To nie białko jest najważniejszym składnikiem mięśni tylko woda.

Dlatego zawsze natęży dbać o dobre nawadnianie organizmu.

GŁÓWNE ŹRÓDŁA BIAŁKA – NATURALNE!

Zalecane źródła białka to: mięso i jego przetwory jajka mleko i jego przetwory

Jego źródłem są również takie rośliny jak: groch lub fasola, ale nie jest to białko pełnowartościowe.

Pamiętać jednak należy, że nadmiar mięsa,  szczególnie czerwonego a także wędlin w których jest mnóstwo konserwantów, ma związek ze wzrostem ryzyka powstawania nowotworów.

Organizm, któremu systematycznie przez długi okres dostarczamy np. aminokwasy w postaci suplementu może się rozleniwić i i będzie wtedy niechętny do rozkładania białek z naturalnej żywności na aminokwasy ze szkodą dla organizmu oraz rozbudowy masy mięśniowej.

Poza tym, nadmierna podaż białka w postaci hydrolizatów lub aminokwasów, które nie zawieraj odpowiedniej ilości błonnika pobudzającego perystaltykę jelit, może doprowadzić do zalegania białek w zaułkach jelitowych i procesów gnilnych. Może to być przyczyną powstawania toksyn (białka stanowią pożywkę dla mikroorganizmów żyjących w jelitach), które będą musiały być neutralizowane przez wątrobę, co może doprowadzić nawet do trwałego jej uszkodzona.

 

Sklep z białkami dla sportowców: https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/odzywki-bialkowe-49

 

PODSUMOWANIE

Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na to, że nadmiar białek może obniżać rozwój sportowy. Spożycie nadmiernej ilości białka to dla organizmu problemy z wchłanianiem jego nadmiaru i, co ciekawe, według badań zwiększa się wtedy procent eliminowanych aminokwasów.

Sportowiec spożywając 1,8 g białka na 1 kg masy ciała stracił 14% przyjętych aminokwasów, natomiast przy wzroście spożycia białka do 3,6 g na 1 kg masy ciała stracił aż 54% przyjętych aminokwasów.

dr hab. inż. Paweł Piotrowski

SPIS TREŚCI

ODŻYWIANIE W TRENINGU NA WZROST MASY MIĘŚNIOWEJ cz.1

ODŻYWIANIE W TRENINGU NA WZROST MASY MIĘŚNIOWEJ cz.2

ODŻYWIANIE W TRENINGU NA WZROST MASY MIĘŚNIOWEJ cz.3

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla aktywnych

1 komentarz

  1. […] 2 minuty temu ODŻYWIANIE W TRENINGU NA WZROST MASY MIĘŚNIOWEJ cz.3 […]

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Ile kosztuje ubezpieczenie oc członka zarządu?

Ubezpieczenie OC członka zarządu nie tylko pozytywnie wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa…