Bogactwo składników surowców miodowych w znaczący sposób wpływa na skład ilościowy i jakościowy miodów. Węglowodany stanowią 95-98% suchej masy miodu, są to cukry proste: głównie glukoza i fruktoza, dwucukry: sacharoza, maltoza, izomaltoza, trehaloza, trójcukry: melecytoza, rafinoza, erloza, maltorioza, jak i bardziej złożone – dekstryny miodowe. Inne cukry występują w mniejszych ilościach, ale ich ilość i rodzaj stanowi jedno z kryteriów oceny naturalności miodów.

Ta niewielka procentowo niecukrowa część suchej masy miodu składa się z bardzo wartościowych z punktu widzenia apiterapii i zdrowego żywienia substancji: enzymów – inwertazy, maltazy, amylaz, oksydazy glukozowej, lizozymu, katalazy, fosfataz, niektórych neurohormonów, wolnych aminokwasów – głównie proliny, ale też alaniny, kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego. Obecność kwasów organicznych: bursztynowego, jabłkowego, mrówkowego, octowego, mlekowego, cytrynowego, glukonowego i innych różnicuje też słodki smak miodów odmianowych. Bardzo cennymi składnikami są sole mineralne potasu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, fosforu, kobaltu, manganu, miedzi i innych. Wyraźnie większą zawartością soli mineralnych charakteryzują się miody nektarowe ciemne i miody spadziowe.

Za barwę miodu odpowiadają karetonoidy, flawony i antocyjany. Zapach miodu determinuje obecność około 80 związków aromatycznych. Najwięcej jest ich oczywiście w miodach świeżych. Miód nie jest jednak dobrym źródłem witamin, bo jest ich niewiele.

Z procesu powstawania i bogactwa składu naturalnego miodu pszczelego nasuwa się oczywisty wniosek, że „miód sztuczny” nie jest miodem, bo jest produktem czysto przemysłowym. Powstaje przez reakcję cukru buraczanego (sacharozy) z wodą przy udziale enzymów lub kwasów. Produktem tej reakcji jest słodka mieszanina zawierająca glukozę i fruktozę, wzbogacana często barwnikami i aromatami w celu nadania cech organoleptycznych podobnych przynajmniej częściowo do miodu.

W świetle definicji miodu namiastką są również „ziołomiody”. Powstają co prawda w ulu, ale surowcem jest syrop cukrowy z domieszką ekstraktów ziołowych, który pszczoły pobierają z podkarmiaczki, przerabiają i umieszczają w plastrach podobnie jak miód. Nazwy ziołomiodów mogą wprowadzać w błąd konsumentów, bo sugerują, że powstały z surowca zebranego przez pszczoły z danej rośliny np.: pokrzywy, aronii, rumianku, aloesu, sosny.

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
  • Rodzaje odżywek białkowych

    Wielu mężczyzn, którzy pragną rozbudować swoją masę mięśniową, stosuje popularne odżywki b…
  • Czarne tatuaże

    Ostatnio pojawiło się wiele doniesień medialnych na temat czarnych tatuaży i ich widoczneg…
  • Czy napój izotoniczny mogą pić dzieci

    Napoje izotoniczne mają za zadanie uzupełnić minerały, węglowodany, witaminy oraz deficyty…
Załaduj więcej Dla aktywnych

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Rodzaje odżywek białkowych

Wielu mężczyzn, którzy pragną rozbudować swoją masę mięśniową, stosuje popularne odżywki b…