– Rozmawiałam z rodzicami, pokazywałam ulotki, zachęcałam do wizyt. Z czasem zaczęli przychodzić. Zatrudniłam trenera, uczestniczyłam w szkoleniach organizowanych przez franczyzodawcę i zaczęłam otwierać kolejne szkoły. Inwestycja już się zwróciła, a moja firma wciąż się rozwija – przyznaje franczyzobiorczyni z Trójmiasta, której miesięczne zyski w niektórych miesiącach sięgają 9 tys. zł netto.

Niedrogo, ale grubo

Mimo, że średnia kwota inwestycji we franczyzowy biznes w gastronomii w 2010 roku sięgnęła 290 tys. zł, to i w tej branży nie brakuje pomysłów dla oszczędnych. Do najpopularniejszych należy własna mini piekarnia Fornetti. By kusić klientów pobudzającą apetyt wonią ciasta francuskiego, trzeba zainwestować 40-60 tys. zł. Franczyzodawca nie pobiera opłaty licencyjnej, a jedynie miesięczną składkę marketingową w wysokości 5 proc. od wartości zakupionych z centrali produktów.

– W koncepcie franczyzowym Fornetti najbardziej zainteresowało mnie to, że do otworzenia mini piekarni potrzeba niewielkiej powierzchni, rzędu kilkunastu metrów kwadratowych – wspomina Andrzej Dziewiątkowski. Swój biznes otworzył wraz z żoną w Galerii Handlowej Alfa w połowie 2011 roku. Punkt ruszył dwa miesiące po podpisaniu umowy franczyzowej.

– Otwierając własny biznes w gastronomii warto pamiętać, że pierwsze przychody zaczyna się osiągać dopiero po paru miesiącach od wynajęcia powierzchni handlowej. Prace związane z wyposażeniem lokalu się przeciągały, a czynsz i media, sięgające łącznie ok. 4 tys. zł, miesięcznie trzeba było płacić, choć piekarnia jeszcze nie ruszyła – mówi Dziewiątkowski, który poza placówką Fornetti prowadzi też własną firmę w branży budowlanej. – Zatrudniliśmy dwóch sprzedawców, jednak jesteśmy na miejscu bardzo często. Interesu trzeba nieustannie pilnować. Dobrze dopilnowana firma przynosi większe dochody, które w naszym przypadku sięgają kilku tysięcy złotych miesięcznie. Myślę, że inwestycja powinna zwrócić się w ciągu roku.

Spis treści:

Część – 1 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-1/
Część – 2 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-2/
Część – 3 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-3/
Część – 4 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-4/
Część – 5 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-5/
Część – 6 https://weselnykamerzysta.pl/tani-biznes-sposobem-na-zycie-cz-6/

Facebook Comments
Załaduj więcej Redaktor
  • smak dzieciństwa

    Ten, kto wyprowadził się z domu rodzinnego i wie, co oznacza samodzielność rozumie tęsknot…
  • Tani biznes sposobem na życie cz.6

    – Do franczyzodawców zgłaszają się zarówno osoby zainteresowane ich konceptem, ale n…
  • Tani biznes sposobem na życie cz.5

    Finanse dla oszczędnych Prawdziwy raj dla poszukiwaczy okazji inwestycyjnych kryje się w b…
Załaduj więcej Dla pracowitych

Dodaj komentarz

Sprawdź też

smak dzieciństwa

Ten, kto wyprowadził się z domu rodzinnego i wie, co oznacza samodzielność rozumie tęsknot…